Значимостта на силния имунитет

Здравата и силна имунна система произвежда бели кръвни клетки и протеини, за да се бори и елиминира болестотворните микроорганизми и токсини. Тя ни защитава от патогените - вируси и бактерии - и ги унищожава, преди да се размножат и да причинят тежко заболяване.

12-те супер природни средства за повишаване на имунитета 

Ако искате да постигнете подсилване на функциите и укрепване на имунната си система, променете диетата и начина си на живот, за да се борите успешно с вредните патогени или болестотворни организми. Предлагаме Ви 12 природни средства и билки за естествено укрепване на имунитета и справяне с леки инфекции в домашни условия:


Гроздови семена - богат източник на антиоксиданти

Те са богати на съединения като витамин Е, фенолни съединения, фитостероли, фибри, протеини, въглехидрати и минерали, особено липиди и мелатонин. Подсилват имунитета и ни помагат да се борим с оксидативния стрес.

Мед - естествен имуностимулатор

Медът има голямо влияние в алтернативната медицина векове наред в повишаването на имунния отговор и защитата от болести. Освен неговите заздравяващи рани, антимикробни и антиоксидантни свойства, проучвания подчертават ефективността му като противотуморни агенти срещу редица видове рак.

Чесън - природен антибиотик

Чесънът съдържа алицин. Това е силен антибиотик с естествен произход. Той се освобождава, когато скилидките се смачкат или дъвчат. Чесънът се използва като антисептично, антибактериално и противогъбично средство и е един от най-големите приятели на подсиления имунитет. 

Шипка - богата на витамин С и антиоксиданти

Шипката е с червено-оранжев цвят от каротеноидните си пигменти. Доказано е, че те пазят здравето на кожата и очите и ги пазят от инфекции. Шипката е и плод богат на антиоксиданти, подсилващи имунитета и борещи се с болестите като витамин С, катехини, кверцетин и елагова киселина.

Куркума - вълшебна подправка

Ролята й за подсилване на имунитета тепърва се разраства. Съдържа съединения, известни като куркуминоиди, използвани като лек при различни свързани заболявания и предпазване от болести. Продукт с 95% съдържание на куркуминоиди е Curcumactiv. Високата им концентрация осигурява силен противовъзпалителен ефект в тялото.

Ехинацея - подкрепа за имунната система

Съвременните проучвания показват, че ехинацеята съдържа активни вещества, които повишават имунната функция, облекчават болката, намаляват възпалението и имат хормонални, антивирусни и антиоксидантни ефекти.

Прополис (пчелен пращец) - натурална защита

Пчелният прополис е мощна природна защита и средство за подсилване на имунитета. Това е традиционен здравословен продукт от векове, а съвременната наука потвърждава, че защитните свойства на прополиса имат значителни ползи за подсилване на имунитета.

Черен бъз - билка, подходяща и за деца

Черният бъз е универсална билка за облекчаване на симптомите на обикновена настинка и грип и подпомагане на имунната система срещу други респираторни инфекции. Както за възрастни, така и за деца, бъзът подпомага естествено подсилване на имунитета.

Сладък картоф - високо съдържание на витамин А и бета-каротин

Сладките картофи са добър източник на фибри, калий, витамини и други основни хранителни вещества. Има различни ползи за здравето от сладките картофи, като подобряване на храносмилането, подсилване на имунитета и в резултат намаляване на ефекта на възпаленията.

Джинджифил - естествен имуностимулатор

Фенолните съединения в джинджифила имат широк спектър от биоактивности - антиоксиданти и дори противоракови. Иимуномодулаторните свойства на тези съединения привличат вниманието поради подсилването на имунната система.

Коприва - суперхрана за здраве

Копривата е питателно растение, популярно в съвременната фитотерапия. Проучванията показват, че тя намалява възпалението, симптомите на сенна хрема, кръвното налягане и нивата на кръвната захар - наред с другите си предимства в подсилването на имунния отговор.

Спирулина - при анемични състояния

Спирулината е отличен източник на желязо, което лесно се усвоява от хората. За хора, страдащи от анемия, приемът на спирулина във вид на хранителна добавка е препоръчително.


Какво да пием за подсилване на имунната система?

За да подсилим имунната си система специалистите съветват да приемаме мултивитамини под формата на хранителна добавка, като общата цел е цялостна защита на организма от болести, увреждане и стареене, както и за поддържане на общото здраве при възрастни хора. Таква хранителна добавка Мега Мултивитамин. Благодарение на нея имунитетът се повлиява изключително благотворно от мощни дози витамини, минерали и растителни екстракти, които тя съдържа. Освен, че поддържа имунитета, тя дава енергия и сила, прави детоксикация и предпазва организма от оксидативен стрес и преждевременно стареене.