Видове заболявания на нервната система

Нервната система е изключително сложна, тя е компютърът в нашето тяло и командният център на всички процеси. Тя има задачата да регулира и координира всички дейности на тялото. Състои се от централна и периферна нервна система. 

Болести на централната нервна система 

Мозъчно-съдови болест 

Мозъчно-съдовата болест обхваща група нарушения на кръвоносните съдове и кръвоснабдяването на мозъка. Ако поради запушване, малформация или кръвоизлив мозъчните клетки не получават достатъчно кислород, може да се получи увреждане поради атеросклероза, при която артериите се стесняват и тромбоза, при която съсирек запушва кръвоносен съд. Примери за мозъчно-съдови болести са инсулт, преходна исхемична атака, аневризма и съдова малформация, често дължащи се и на сърдечни проблеми.


Болест на Паркинсон

Болестта на Паркинсон причинява неволни или неконтролируеми движения като треперене, скованост и затруднения с равновесието и координацията. Симптомите започват постепенно и се влошават с времето. С напредването на болестта възникват затруднения при ходене и говорене. Възможни са и умствени и поведенчески промени, проблеми със съня, депресия, тревожност, затруднения с паметта и умора.

Множествена склероза

Множествената склероза засяга централния и гръбначния мозък, причинявайки широк спектър от потенциални симптоми - проблеми със зрението, движението на ръцете или краката, равновесието и сетивността. 

Тумори на мозъка

Мозъчните тумори, които се развиват първо в мозъка са първични, а когато се разпространяват от други части на тялото - вторични или метастатични. Някои мозъчни тумори не са ракови и се наричат доброкачествени. Те могат да нарастват с течение на времето и да притиснат мозъчната тъкан. Други са злокачествени, растат бързо и могат да разрушат мозъчната тъкан.

Парализи от централен тип

Това е увреждане на нерва между мозъка и клетката на предния рог на гръбначния мозък. Централните причини често причиняват комбинация от непълна и пълна парализа на отделни мускули.

Мигрена

Мигрената е болест на нервната система, която се изразява в силно главоболие, което причинява мощна пулсираща болка и обикновено се усеща едностранно. Мигрената често е съпроводена от гадене, повръщане и чувствителност към светлина и звук. Пристъпите могат да продължат от часове до дни и болката да стане толкова силна, че да пречи на ежедневните ви дейности. Лекарствата и хранителните добавки могат да спомогнат за намаляване на болката и подобряване на качеството на живот по време на периодите с пристъпи.

Епилепсия

Епилепсията е болест на мозъка с повтарящи се припадъци поради внезапна промяна в електрическото функциониране на мозъка. При епилепсия електрическите импулси на мозъка се дисбалансират. 

Възпаления на периферната нервна система 

Могат да бъдат причинени от инфекциозни, автоимунни и метаболитни заболявания.

Радикулит

Радикулитът представлява възпаление, което се проявява с болка, слабост или изтръпване в крака. Причинява се от нараняване или натиск върху седалищния нерв. Това е симптом на медицински проблем, а не болест.

Плексит

Плекситът е възпаление на разклонена мрежа от пресичащи се нерви. Възможно е да се развие в следните раздели на тялото - шиен, лумбален и сакрален.

Неврит

Невритът е състояние, причинено от възпаление на един или повече нерви вследствие на нараняване или инфекция, причинена от вирус или бактерия.

Дискова херния

Дисковата херния засяга възглавничките между прешлените. Понякога се дължи на изплъзване или разкъсване на диска, като може да се появи във всяка част на гръбначния стълб, но най-често в долната част на гръбнака. Лечението най-често е оперативно и се извършва от неврохирург в специализирани лечебни заведения.

Разпознаване на ранните симптоми на заболяванията на нервната система

Никак не е лесно да забележите леките признаци на болестите на нервната система.  Неврологичните разстройства са много и разнообразни и признаците им зависят от вида на разстройството, както и от засегнатата част/и на тялото. Нашият мозък, гръбначен мозък и нерви са основните компоненти на нервната система. Но ако тази система не работи по координиран начин, възникват неврологични симптоми. Чести признаци на проблем са главоболие, замъглено зрение, умора, изтръпване на краката или ръцете, треперене и неясен говор. Ако мислите, че имате симптоми, потърсете лекарско мнение максимално скоро от възникването им.


Рискови фактори и предразполагащи условия

Рисковите фактори за неврологични заболявания включват генетична предразположеност, по-напреднала възраст, употреба на тютюн, употреба на наркотици и алкохол, нездравословна диета и липса на физическа активност. Експозицията на неблагоприятни промени в околната среда като замърсяване, а в други случаи поради претърпяване на травма, изразяваще се в черепни и гръбначни наранявания, също излага хората на риск от увреждания на оптималното функциониране на нервната тъкан.

Превенция и контрол на заболяванията на нервната система

Съществуват редица насоки за предпазване от неврологични болести, сред които балансираният, здравословен и активен начин на живот, както и използването на подходящи хранителни добавки, отговарящи на съвременните стандарти за качество.  За нормална ѝ функция препоръчваме хранителни добавки за нервна система. Сред утвърдените естествени състави за подпомагане на нормалната ѝ функция са екстрактите от лечебната гъба Lavjagriva, дива боровинка, зелен чай, нони и др. В комбинация с хранителни добавки с витамини B2, B3, B5 и B6 се постига едновременно балансирано хранене за мозъчната тъкан, укрепване на паметта и когнитивната функция на мозъка. Комбинирането на подходящите хранителни добавки с активен начин на живот и здравословно хранене е предиспозиция за по-оптимално функциониране на всички органи и системи в тялото ни, включително и нервната система.