Какво представлява периферната нервна система?

Нашата периферна нервна система (ПНС) е една от двете основни части на нервната система на тялото ни. Тя подава информация към мозъка и по-голямата част от сетивата ни. Тя пренася сигналите, благодарение на които ние можем да движим мускулите си. Тя носи още импулсите, които мозъкът използва, за да контролира жизненоважните и често несъзнателни процеси като сърдечния ритъм, мигането, потенето и дишането. 

Значимостта на периферната нервна система за функционирането на тялото

Най-важната задача на ПНС е да свързва централната нервна система с органите, крайниците и кожата. Нервите на ПНС се простират от централната до най-външните части на тялото. Примери за процеси, контролирани от ПНС са разширяването или свиването на зениците в отговор на светлината, стимулирането на храносмилането със сигнал за отделяне на ензими при прием на храна, активиране на реакцията на потене при повишаване на външната температура, контролирането на кръвния поток и регулирането на сърдечната честота.

Ролята на билките в подпомагането на здравето на периферната нервна система

Въпреки прогресивния напредък, настоящите стандарти за лечение на увреждане на отдалечените и автономни нерви не гарантират пълно възстановяване. Следователно трябва да се обмислят полезни алтернативни терапевтични интервенции. Хранителните добавки, народните лекове и билките са широко проучени за тяхната терапевтична стойност, като тяхната потенциална употреба при регенерация на нервни клетки все още е недооценена особено по отношение на противовъзпалителния, успокоителния и седативния им потенциал.

Най-чести заболявания на ПНС

Най-честите заболявания на ПНС обикновено се причиняват от процеси в резултат на травма или на инфекция, като включват възпаления, невропатии и автоимунни заболявания. Радикулитът е възпаление със силна болка, слабост и изтръпване в долните крайници поради нараняване или натиск върху седалищния нерв. Плекситът е възпаление, което може да възникне в шийния, лумбалния и сакралния отдел на гръбначния стълб. При неврит един или повече се възпаляват в резултат на травма или инфекция, причинена от вирусна или бактерия. Дисковата херния е увреждане на дисковете между прешлените поради изплъзване или разкъсване. Синдромът на Гилен–Баре е рядко срещано заболяване на периферната система, при което се засяга миелиновата обвивка на нервните влакна и поради това възпрепятства предаването на импулсите и води до мускулна слабост. При проява на симптоми е препоръчително да се консултирате със специалист, за да Ви насочи към адекватното за състоянието Ви лечение. 

Лековити билки за подпомагане на периферната нервна система:

Въпреки големия брой налични лекарствени продукти, все още няма лечебни конвенционални средства за невропатична болка, която съпътства повечето заболявания на периферната нервна система. Ето защо все повече внимание се насочва към билките и техните протективни ефекти върху ПНС. Ние от Natura Therapy препоръчваме следните природни средства, които са подходящи за подобряване на функционирането на периферната нервна система. 


Гинко Билоба

Сред природните екстракти екстрактът от Гинко билоба е едно от най-изследваните билкови лекарства за когнитивни разстройства и болестта на Алцхаймер. Стандартизираният екстракт от Гинко билоба е популярна хранителна добавка, приемана от възрастните хора за подобряване на паметта и свързаната с възрастта загуба на когнитивни функции, като има благотворен ефект и при възпаления на периферните влакна. Особено ценен е билковият екстракт при различни видове невропатии, водещи до хронични болки и намалено качество на живот при пациентите. 

Гроздова семка

Проантоцианидините, които се намират в гроздовите семена,  притежават широк спектър от фармакологични и терапевтични свойства с проучен ефект върху функционални и морфологични аномалии при невропатии от различен произход.

Женшен

Женшенът е билка с установен още в древен Китай ефект при лечението на заболявания на нервната система с наблюдаван благотворен ефект при дегенеративни нарушения на нервите и дори при болест на Паркинсон. 

Лимонов балсам

Лимоновият балсам е широко използвано средство за лечение и оптимално функциониране при различни нарушения на ПНС като радикулити, плексити и неврити. 

Валериана

Известно е, че валериана е една от най-известните билкови добавки за лечение на тревожност и безсъние, които са често срещани при нарушения, възпаления и увреждания на ПНС..

Маточина

Тази билка се използва широко в традиционната медицина и историята й датира отпреди повече от 2000 години. Билката се използва по различни начини като седативно и леко хипнотично средство с антибактериално, противовъзпалително, антивирусно, спазмолитично, антиоксидантно и невротерапевтично средство и периферен аналгетик, което е с особено висока стойност при възпалителни и автоимунни заболявания на ПНС.

Лайка

Лайката е чудесна билка за болки в долните крайници и гръбнака, дължащи се на възпаление на ПНС. Тази билка е успокояваща, антиспазматична и релаксираща.

Пасифлора

Тази билка се използва широко като анксиолитик и седатив. Метанолният екстракт от пасифлора е показал ефективност при диабетна невропатия и при силни болки от изместване или разпукване на дисковете между прешлените на гръбначния стълб.


Ашваганда

Ашваганда има противовъзпалителни, антимикробни, кардиопротективни и антидиабетни свойства, както билката има огромен потенциал при възпаление на ПНС и за облекчаване на болките при дискови хернии.


Лавандула

Лавандулата е билка с различни терапевтични и лечебни свойства, вариращи от предизвикване на релаксация до лечение на паразитни инфекции, изгаряния, ухапвания от насекоми и спазми. Има все повече доказателства, които предполагат, че лавандуловото масло може да бъде ефективно средство при лечението на няколко неврологични разстройства поради нейните  аналгетични, антиконвулсивни и невропротективни свойства с висока стойност при епилепсия, но и при радикулитна, невритна и плекситна болка.