Значимостта на силния имунитет при децата

Освен че здравата имунна система означава, че потомството ви боледува по-рядко и по-леко, както и че ще избегне развитието на сериозни инфекции, важно е да знаете, че силният имунитет при подрастващите означава и по-добро интелектуално и образователно развитие. На първо място благодарение на факта, че няма да отсъства от училище.

Развитието на детския имунитет

Децата, поради своята все още незряла имунна система, обикновено са по-склонни от възрастните към развитие на микробни инфекции и проявяват по-тежки симптоми, което е особено вярно за новородените и кърмачетата. След раждането новороденото е изложено на огромен брой чужди антигени, които изискват бърз защитен отговор. Имунната система на новородените е недоразвита и потисната, като съзрява напълно през първите 7-8 години от живота.

Фактори, влияещи на имунната система на децата

Познаването и разбирането на факторите може да се развие в по-добро разбиране на имунния им отговор към определени заболявания.Генетика и наследствени фактори

Голяма част от имунната система се влияе от гените и наследствеността. Поради тях реакцията към вирус, бактерия или алерген е силно индивидуализирана.

Балансирано хранене и диета

Храненето играе съществена роля в регулирането на оптималния защитен отговор, като осигурява адекватни хранителни вещества в достатъчни концентрации на имунните клетки. Много минерали и витамини, както и някои макронутриенти като аминокиселини, холестерол и мастни киселини, са с доказано важно и специфично въздействие върху имунитета.

Въздействието на храната върху имунитета на децата

За да изградите стабилна имунна система на сина или дъщеря си, диетата им трябва да е богата на полезни хранителни вещества - витамини, минерали, белтъчини и др. Консумацията на преработени храни, захари и цялостната липса на хранителна стойност може да доведе до отслабена защита срещу инфекции.

Кои храни са полезни за подсилване на детския имунитет?

Имунната система се нуждае от подходящо хранене, за да работи правилно. Когато малкият организъм се бори с инфекция, той се нуждае от повече енергия и хранителни вещества от храната си. А с тези пет предложения за храни младото тяло не само да се бори по-ефективно с болестта, но и ще гради по-добра естествена защита. Добавяйте към хранителния режим вкъщи листни зеленчуци, цитрусови плодове, бадеми, сладки картофи, чесън. Ако ви е трудно да им набавяте по напълно естествен път подходящите храни, то на помощ идва Mega Multivitamins - сироп с 12 витамина, 4 минерала и 8 растителни екстракти.

Лична хигиена и околна среда

В медицината „хигиенната хипотеза“ гласи, че излагането на определени микроорганизми в ранна детска възраст предпазва от алергични заболявания и допринася за развитието на имунитета. Но съвременния свят отрича тази теория, защото хигиената и чистотата означава, че малчуганите ще бъдат по-малко изложени на микроби в ранна възраст и така ще растат по-здрави.

Физическа активност и спорт

Спортът особено през студените месеци - есента и зимата - съчетан с балансирано и здравословно хранене спомага за укрепването и подсилването на защитните сили на организмите на най-малките. 

Практически съвети за подсилване на имунитета на децата

Профилактични мерки за предотвратяване на заболявания

Невъзможно е да защитите детето си от всички заразни болести. Но можете да научите на здравословни навици, за да намалите риска при потомството си: 

  • да не докосват очите, носа и устата си с мръсни ръце;

  • да мият ръцете си всеки път след тоалетната и духане на носа, да подсушават ръцете си старателно след измиване;

  • да ползват чужди шапки, гребени, прибори за хранене на други хора и да не споделят с други своята храна и напитки и др.;

  • да се хранят разнообразно и редовно; 

  • да пият достатъчно вода и да избягват подсладените напитки. 


Като родители към балансираното здравословно хранене на малчуганите можете да добавите билки и натурални средства, богати на цинк, мултивитамини и особено

витамин C ипробиотици. 

Важността на съня за имунитета на децата

Сънят помага на огранизмите на най-малките, както и на възрастните, да произвеждат добри имуностимулиращи клетки, за да ги защитава. Тялото има нужда от сън, когато детето е болно, за да се излекува и да подсили отново имунната си система.

Необходимостта от спорт

Физическата активност е свързана с няколко положителни здравни резултата като намалени сърдечно-съдови рискови фактори, подобрена белодробна функция, подобрено развитие на двигателните умения, по-здравословен състав на тялото, както и подобрена реакция срещу възпалителни заболявания.


Обобщение

Докато растем срещаме с бактерии, вируси и други организми. Здравословните навици са тези, които ще подобрят работата на имунната система на вашето дете – балансирано хранене, сън, спорт и добра хигиена, информиране относно ваксините, витамините и минералите в хранителните добавки. Малките промени в начина на живот за цялото семейство ще сработят най-добре имунитетът на подрастващите да се бори по-ефективно с патогените и да се възстановят по-бързо.