Нервната система се нуждае от много енергия. Мозъкът използва около 20 процента от калориите на тялото и се нуждае от много добро гориво, за да поддържа концентрацията ни през целия ден. Тя се нуждае от определени хранителни вещества, за бъде в добро здравословно състояние.


Защо е важна постоянната грижа за нервната ни система?

Нашата нервна система е интуитивна, интелигентна, заета с много задачи, сложна и наистина изключителна. Грижата за нея е най-важна, защото цялостното ни здраве зависи от нейната. Повечето от нас просто приемат за даденост, че тя ще работи правилно. Но ако не се грижим добре за нея, тя не функционира с максимална ефективност, тогава  започваме да страдаме от проблеми като раздразнителност, намалени концентрация, острота на ума и работоспособността, умора и болка.

13 супер храни за мозъка

За оптималното функциониране на нервната ни система, за подобрена памет и когнитивна функция, тя се нуждае от полезни мазнини, белтъчини, пробиотици, витамини, минерали и антиоксиданти. 

Спанак

Високото съдържание на витамини С, К и фолиева киселина в спанака помага за производството на хормони, които поддържат правилното функциониране на цялата ни нервна система. Тази храна подобрява работата на мозъка и предпазва миелиновата обвивка на нервните клетки.

Орехи

Орехите съдържат много хранителни вещества, сред които  витамина фолат, калций, калий, фосфор и магнезий. Всички тези минерали са електролити и са от решаващо значение за функционирането на нашата нервна система.

Авокадо

Основното предимство на авокадото е подобряването на паметта. Високото съдържание на Омега-3 стимулира кръвообращението и също може да повиши концентрацията. Авокадото е богато на фолиева киселина и магнезий и може да предпазва на депресия, деменция и Алцхаймер.

Риба

Омега-3 мастните киселини, на които е богата рибата, имат съществена роля за нормалното функционирането на мозъка и неговата периферия. 

Яйца

                       Яйцата са най-изобилната храна на витамини и минерали, необходими за ефективното функциониране на организма ни и всички органи в него. Те съдържат всички хранителни вещества, от които мозъкът и тялото се нуждае, за да произвежда енергия.

Броколи

Броколите работят за по-здрав команден и двигателен център на тялото ни. Сулфорафанът в тях има невропротективни свойства, които играят важна роля в предотвратяването на невродегенерация като исхемично/травматично увреждане на мозъка, болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.

Тиквички

Тиквичките са изненадващо богати на хранителни вещества и вода. Те са с ниско съдържание на калории, но с много калий, който поддържа нервната ни система да функционира нормално, като регулира баланса на течностите в тялото.

Боб

Бобът е безценна храна, защото спомага за създаването на невротрансмитерите, които предават сигналите между нервите и към мозъка.
Чиа

B-витамините в семената от чиа са полезни за постигането на спокойствие и концентрация и мозъкът да работи по-ефективно. Аминокиселината триптофан в чиа пък  помага на мозъка да произвежда серотонин и мелатонин, двата невротрансмитера за по-добро настроение.

Червена боровинка

Консумацията на червена боровинка е свързана с подобряване на паметта и неврологичните функции, а ползите за съдовото здраве от тази храна може да играят роля в подобрената работа на командния център на организма ни.Зехтин

Нови изследвания показват, че полезните мазнини в зехтина поддържат мозъчните ни функции, като помагат на нервите да работят правилно и повишават нивата на поддържащия настроението невротрансмитер серотонин.

Зелен чай

Основните стимуланти в зеления чай са кофеин, теобромин и теофилин. От друга страна, L-теанинът, аминокиселина, открита в зеления чай, има успокояващ ефект. И така зеленият чай едновременно има стимулиращ и релаксиращ ефект.

Куркума 

От Natura Therapy препоръчваме куркумата като незаменима супер храна за организма ни. Набавянето на полезните съставки от нея е възможно благодарение на Curcumactiv. Тя включва екстракт от куркума, уникален в света с 3 вида куркуминоиди, които подобряват функцията на нервната система и едновременно с това спомагат за облекчаване на болка и облекчаване на възпалителни състояния по гръбначния стълб, ставите или мускулите.  

Значението на храната за работата на нервната система

Храненето е основен компонент на живота, но едва напоследък научните проучвания за ролята на храните върху пластичността и функцията на нервната система са проучени внимателно. Има доказателства, че определени храни са важни модификатори и могат да окажат влияние върху здравето и заболяванията, които я засягат. Управлението на храните е доказана  ефективна стратегия за подпомагане на противодействието на нарушениятата и заболяванията в тези органи.